Házi mandulatej


Ma már sokféle mandulatej kapható az üzletekben is, de ezek összetevői között elég magas a cukor aránya, és egyébként is mindenféle adalék anyagot tartalmaznak.
A mandula gyógyászati felhasználására elsőként Hippokratész utal, orvosságnak ajánlja a keserűmandulát. A mandulának magas rosttartalma mellett, nagyon magas a zsírtartalma is. Telített és telítetlen zsírsavakban gazdag. A mandulaolaj nagyon gazdag E-vitaminban is, ezért a kozmetikai ipar is előszeretettel használja. A mandula ezenkívül sok B-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz.

Hozzávalók:

  • 1 bögre mandula héjával együtt
  • 6 szem mag nélküli datolya
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 4 csésze víz

Elkészítés :

Tegyük a mandulákat egy tálba, és öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. Hagyjuk állni 12 órát! Ha alacsonyabb teljesítményű turmixgépünk van, akkor érdemesebb 24 órát is áztatni a mandulákat, hogy elegendően puhák legyenek ahhoz, hogy teljesen össze tudjuk őket turmixolni. (Amennyiben hosszabb ideig áztatjuk, 12 óránként cseréljünk rajta vizet.)
Az áztatási idő letelte után szűrjük le, (Utána tiszta vízzel is mossuk át!) majd tegyük a turmixgépbe a mandulákat, adjuk hozzá a datolyákat, a vanília rúd kikapart magját és a vizet. Addig turmixoljuk amíg fehér, tejszerű folyadékot kapunk. Az elkészült turmixot átszűrjük, hűtőben 3-4 napig eláll. A szűrőben maradt mandulaőrlemény kiszárítva eláll pár napig, keverhetjük sütikbe, müzlihez.


Back to Top